Sisältömarkkinoinnin työmalleja

Myönnän! Olen maailman kaamein Power Point -ajattelija. Mielestäni on ihanaa tiivistää ajatukset esitettävään, selkeään muotoon, mielellään jonkinlaiseen taulukkoformaattiin eli canvas-malliin. Kerään tähän postaukseen työmalleja, joita itse hyödynnän työssäni CMO:na. Toivottavasti näistä on sinulle apua!

Postaus on päivitetty 13.4.2018

Työmallit, jotka löydät tästä postauksesta:

B2B-yrityksen ostajapersoonat

Ostajapersoonat ovat dokumentoitu määritelmä siitä, millaisia asiakasryhmiä yritys tavoittelee ja palvelee.  Tärkeintä ostajapersoonia ensimmäistä kertaa määritellessä on ymmärtää asiakkaan tilanne:

✅ Mihin hän hakee ratkaisua?
✅ Millä tavalla hän haluaa roolissaan toimia?
✅ Mitä hän henkilökohtaisesti(!) haluaa saavuttaa?
✅ Mitä hän tyypillisesti kysyy?
✅ Mitä hän arvostaa kumppanissa?
✅ Millaisia ennakkoluuloja hänellä on?
✅ Miten me yrityksenä haluamme palvella häntä?

Näihin kysymyksiin vastaamalla ymmärrät, miten juuri tätä asiakaryhmää tulee lähestyä markkinoinnissa, myynnissä, projekteja käynnistäessä ja asiakaspalvelussa.

💡 Ostajapersoonat eivät siis ole pelkästään sisältömarkkinoinnin pakollinen paha, vaan koko yrityksen asiakasymmärrystä ja -palvelua parantava työväline!

Tällä tavalla segmentoimalla ostajapersoonia syntyy yleensä 2-5. Pyri löytämään selkeitä tilanteita, jotka yhdistävät tai erottavat asiakkaitasi. Titteli, ikä tai perhetilanne harvoin kertoo B2B-asiakkaan tilanteesta ja ostokäyttäytymisestä mitään, älä siis lukittaudu niihin.

Asiakkaita yhditäviä tilanteita voivat olla esimerkiksi:
Tapa toimia: haluaako tehdä itsenäisesti vs. nojautuu vahvasti kumppaniin?
Tahtotila ja tavoite: haluaako hän saada kustannussäästöjä vs. haluaako laatua hinnasta välittämättä? Tai kuinka tärkeää on yhteistyön avulla toteuttaa yrityksen strategiaa?
Tiedontaso: aloitteleva vai jo syvällisesti asiaa tunteva?
Tarve ratkaisulle: pistemäinen vai laaja kumppanuus?

Mikäli ostajapersoonia ei ole ennen yrityksessä hyödynnetty, kannattaa alkuun pysyä kohtuullisen korkealla tasolla. Less is more! Kun ostajapersoonia on hyödynnetty jonkin aikaa, segmentointia kannattaa tarkentaa ja syventää dataan perustuen. Sitä kerätään esimerkiksi sisältömarkkinoinnista tai asiakaspalveluun tulleista pyynnöistä.

Nappaa tästä Power point -muotoinen canvas ostajapersoonien työstämisen tueksi. Klikkaa kuvaa tai suoraa linkkiä ppt-dokumenttiin, niin ppt avautuu.

ostajapersoona_canvas_Henna_Niiranen

Blogin suunnittelupohja

Blogi on sisältömarkkinoinnin ykkönen: sen tuottaminen on verrattain helppoa ja halpaa, ja sen avulla tavoitat potentiaalisia asiakkaita mainiosti. Blogin kirjoittaminen saattaa kuitenkin tuntua vaikealta, olit sitten asiantuntija, myyjä tai johtaja.

Bloggaamiseen pätee sama vanha sääntö, kuin moneen muuhunkin: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty (ja hyvin suunniteltu on kokonaan tekemättä 😳). Mikäli olet siis vielä aloitteleva bloggaaja, helpotat omaa työtäsi merkittävästi käyttämällä 15-30 minuuttia kirjoituksesi suunnitteluun. Miettimällä pohjan kuntoon, kynäily kirkastuu ja nopeutuu huomattavasti. Saat kerralla kunnollista!

Ennen kuin siis yrität kirjoittaa varsinaista tekstiä, selvitä itsellesi:

✏ Mistä haluat kertoa? Miksi se kiinnostaisi lukijaa? Miksi asia on tärkeä sinulle ja yrityksellesi? Miksi itse innostut aiheesta? Mihin tarjoamaanne tuotteeseen tai palveluun sisältö liittyy? Hyvä blogi palvelee sekä yrityksen, sinun omiasi että lukijan tavoitteita. Bonusvinkki: kerää jatkuvasti listaa mielenkiintoisista aiheista, ideat kun tuppaavat tulemaan mieleen juuri silloin, kun et edes pohdi kirjoittamista.
✏ Kenelle kirjoitat? Kenen huomion yrität kirjoituksellasi saada? Et voi kirjoittaa kaikille!
✏ Mikä on lukijan tiedontaso aiheesta? Aloittelija vai ekspertti? Kuinka lähellä ostamista hän on? Nämä vaikuttavat siihen, miten syvällisesti kirjoitat aiheesta.
✏ Mitä haluat, että kirjoituksesi myötä lukijan maailmassa muuttuu? Mikä on tavoitteesi tekstille?
✏ Minkä tunteen haluat herättää? Yritysblogissakin saa ja pitää olla tunnetta! Muuten lukija tylsistyy kuoliaaksi jo ensimmäisillä riveillä. Tunne määrittää myös kirjoituksesi äänensävyn.
✏ Mitäs sitten? Mihin haluat lukijan suuntaavan seuraavaksi?

Voit napata kirjoitustyön suunnittelun tueksi oheisen pohjan, ollos hyvä!

pssst. Suurin innoittajiani canvas-malliseen työskentelyyn on ollut Futurice Lean Service Creation -työmallit. Saat ne omaan käyttöösi (ilman, että tarvitsee antaa sähköpostiosoitetta) osoitteessa https://www.leanservicecreation.com/

Kiinnostaako sisältömarkkinointi?

Mikäli B2B-sisältömarkkinointi kiinnostaa sinua, ota minut seurantaan LinkedInissäTwitterissä tai Facebookissa. Saat niiden kautta tiedon, kun julkaisen uusia vinkkejä!

Short summary in English

I’m in ❣️ with canvases that help you think clearly. These have been designed for B2B content marketing.