Kuinka menestyĂ€ jenkkimarkkinassa? Case Vincit California

Vincit Californian Passionate CEO Ville Houttu briiffasi #myyntimaisteri-opiskelijajoukkomme JenkeissÀ menestymisen saloihin juuri ennen vappua. Vincitin Kalifornian yksikkö on kasvanut puolessatoista vuodessa yhden hengen toimistosta jo yli 20 henkeÀ työllistÀvÀksi firmaksi.

Ville tarjoili meille 5 +1 vinkkiÀ markkinan valloittamiseksi kilpaillussa ympÀristössÀ.

1. Valitse sijainti oikein

Vincitin ensimmÀinen jenkkitoimisto perustettiin Piilaaksoon kesÀllÀ 2016. Aika pian kÀvi kuitenkin selvÀksi, ettÀ ympÀristö on ÀÀrimmÀisen kilpailtu. Etenkin osaajista kÀydÀÀn kova taistelu.

Siksi Vincitin toinen Kalifornian toimisto perustettiin tunnin lennon pÀÀhÀn Orange Countyyn. SiellÀ on vÀhemmÀn softafirmoja, ja toisaalta paljon mielenkiintoisten yritysten pÀÀkonttoreita ja muuta potentiaalista asiakaskuntaa.

Kooltaan Kalifornian talousalue on viidenneksi suurin koko maailmassa. Vastaavasti Los Angeles – Orange County kansantalous vastaa kooltaan koko Skandinavian markkinaa. Mieletön mÀÀrĂ€ bisnesmahdollisuuksia vain tuplasti Tampereen kokoisella plĂ€ntillĂ€!

2. Ole rehellinen ja suoraviivainen

Suomalainen, mutkaton tapa tehdÀ bisnestÀ puree JenkeissÀ. Se on jotain muuta, kuin mihin markkinassa on totuttu.

“MĂ€ kysyn asiakkailta suoraan, ostatko vai et.”

Toisaalta, jotkut Suomessa hÀmmÀstystÀ herÀttÀneet asiat ovat jenkkimarkkinassa de facto. Rahat takaisin -takuu, joka Suomessa on ollut mullistava kÀytÀntö, on JenkeissÀ tyhjÀksi puhuttu lupaus.

3. NÀytÀ isommalta kuin olet

EikĂ€ tĂ€mĂ€ tarkoita pelkĂ€stÀÀn sitĂ€, ettĂ€ toimarin on hyvĂ€ olla n. 2-metrinen 😜 Uutta markkinaa avatessa on kĂ€yttĂ€ydyttĂ€vĂ€, kuin olisi jo asettunut sijoilleen.

BisnestĂ€ kĂ€ynnistĂ€essĂ€ Ville piti ensimmĂ€isten asiakkaiden kanssa conf calleja Suomesta keskellĂ€ yötĂ€, eikĂ€ erityisesti maininnut asuvansa vielĂ€ Suomessa – sitĂ€ kun asiakkaat eivĂ€t halua kuulla, eikĂ€ se toisaalta ketÀÀn kiinnosta. EnsimmĂ€isen kaupan varmistuttua projektin aloituspalaveriin lennettiin Suomesta Kaliforniaan parin pĂ€ivĂ€n varoitusajalla.

Myös kotisivut ja preset on tehty mallilla, joka sopisi isommallekin korporaatiolle. DiversiteettiĂ€ esitellÀÀn, paikallisista refeistĂ€ ollaan ylpeitĂ€ ja tarinallistaminen sekĂ€ sivustolla ettĂ€ esityksissĂ€ on viety paljon pidemmĂ€lle kuin mihin me olemme tottuneet. Kun suomalaisten tarjouksessa lukee “Projektisuunnitelma 5 kk”, jenkkimallin tarjouksessa kerrotaan “A healthy baby takes 9 months to birth; this beautiful piece of app art will take 5 months.”

vincit_tarjous

Vincitin tarjouksessa ei puhuta tylsÀsti vain projektisuunnitelmasta!

4. Luo verkostoja ja muista “pay it forward” -kulttuuri

EnsimmĂ€inen Vincit Californian kauppa eli yhteistyö Logitechin kanssa tuli tutun tuttujen kautta jĂ€rjestyneestĂ€ tapaamisesta. Luottamus ja oikeiden ihmisten tunteminen ovat senkin jĂ€lkeen olleet merkittĂ€vĂ€ssĂ€ roolissa. Siksi tapahtumilla ja erilaisilla kilpailuilla on iso vaikutus bisneksen rakentamiseen nytkin, kun firma on saatu nousukiitoon. NykyisiĂ€ asiakkaita ovat mm. Kellogg’s ja Yamaha.

Verkostoa rakentaessa “pay it forward” -kulttuuri on ytimessĂ€. Kaikki saatu apu maksetaan eteenpĂ€in ja nĂ€in rakennetaan kasvulle sekĂ€ kehitykselle myönteinen ympĂ€ristö.

“Jos niistĂ€ tulee sun kamuja, ne ostaa mieluummin sulta kuin joltain muulta.”

Pay it forward -kulttuuri nÀkyy myös siinÀ, ettÀ Vincit pyörittÀÀ kehittÀjÀyhteisölle suunnattua tapahtumasarjaa Vincit Dev Talksia (kurkkaa vincitdevtalks.com). Sen ajatuksena on antaa takaisin paikalliselle kehittÀjÀyhteisölle, joka puolestaan tuo epÀsuorasti bisnestÀ, hakemuksia ja tunnettuutta.

5. PidÀ myynnin mittaaminen mahdollisimman simppelinÀ

TĂ€llĂ€ hetkellĂ€ myyntiĂ€ tekee kolme henkilöÀ, joista uusin rekry on nuori talentti, joka ottaa haltuun prospekteja etenkin LinkedInin kautta. Koska tiimi on pieni ja bisnesmalli yksinkertainen – tuntipohjaista softakehitystĂ€, ei kiinteitĂ€ projekteja – Ville on halunnut pitÀÀ myynnin mittaamisen mahdollisimman yksinkertaisena.

Ainoat mittarit ovat myyjÀkohtainen asiakkuuksien tuoma liikevaihto ja kannattavuus. Ne ovat asiat, jotka Vincitin bisneksessÀ lopulta ratkaisevat.

+ 1. Koukuta osaajat suomalaisella yrityskulttuurilla

Koska osaajista kÀydÀÀn kova kisa, on Vincitin toimistoihin panostettu. SekÀ sijainti ettÀ sisustus ovat osa mielikuvan rakentamista niin asiakkaiden kuin rekryjen suuntaan: toimiston pitÀÀ myös nÀyttÀÀ siltÀ, ettÀ se on iso huippuyritys, jossa on kovat tekijÀt.

Fasiliteetteja tÀrkeÀmpÀÀ on kuitenkin yrityskulttuuri. Suomalainen työnteon moodi on iso kilpailutekijÀ. MeidÀn normit eli duunia kahdeksan tuntia, 25 pÀivÀn vuosilomat ja joskus otetaan kuppia yhdessÀ, ovat erottavia asioita JenkkilÀn kulttuurissa, jossa lomia ei pidetÀ, työpÀivÀt venyvÀt ja toimitusjohtaja johtaa kulmahuoneesta.

Vincitin liiketoiminnan ydin pitÀÀ myös JenkeissÀ: myydÀÀn projekteja, joita halutaan ja osataan tehdÀ.

“Mulle liiketoiminnan kehitys tarkoittaa sitĂ€, ettĂ€ myydÀÀn projekteja, joita halutaan ja osataan tehdĂ€.”

houttu_ja_myyntimaisterit.jpgHieman tÀrÀhtÀneet Myyntimaisterit ja Ville Vincitin Hervannan officella.
Iso kiitos Villelle ajastasi ja ajatuksistasi!

MikÀ ihmeen #myyntimaisteri-tutkinto?

Olemme 26 ammattilaisen joukko, joka opiskelee ensimmĂ€isenĂ€ Suomessa kohti YAMK-tutkintoa kv-myynnistĂ€ ja sen johtamisesta. Valmistumme TAMK:sta kesĂ€kuussa 2019 tutkintoon Master’s Degree in International Selling and Sales Management. Seuraava haku koulutusohjelmaan kĂ€ynnistyy tammikuussa 2019.

MikÀli oppimatkani #myyntimaisteri-tutkintoa kohden kiinnostaa sinua, ota minut seurantaan LinkedInissÀ, TwitterissÀ, Facebookissa tai tilaa ilmoitus uusista kirjoituksista Messengeriin. Saat niiden kautta tiedon, kun julkaisen uusia sisÀltöjÀ.

Short summary in English

We had a chance to meet Ville Houttu, passionate CEO at Vincit California. He told us how to ramp up a successful business in California. Be aware, we learn fast!