5 tilannetta, joissa henkilöbrändäys kannattaa

Kirjoitus on julkaistu myös tamperebusinessmeet.fi-sivustolla.

Saan kuulla usein kysymyksen, onko henkilöbrändäys – eli ammatillisen osaamisen esiintuominen ja itsensä tunnistettavaksi tekeminen – ihan pakollista. Yksinkertaisesti: ei ole.

Kannattaa kuitenkin miettiä henkilöbrändäyksen hyötyjä omaan toimialaan, rooliin ja markkinan kypsyyteen peilaten. Vasta sen jälkeen voit tehdä tietoisen päätöksen olla kehittämättä omaa tunnettuuttasi.

Tässä viisi tilannetta, joissa henkilöbrändäys kannattaa.

1. Olet yrittäjä vahvaa henkilökohtaista luottamusta vaativassa bisneksessä

Oletko yrittäjä toimialassa, jossa henkilökohtainen luottamus osaamiseesi on erityisen tärkeää? Tällöin tietoinen henkilöbrändin rakentaminen kannattaa, sillä kun olet tekemisissä syvästi henkilökohtaisten asioiden äärellä, luottamus on korostuneen tärkeää. Tällaisia rooleja ovat esimerkiksi mieleen ja/tai ruumiiseen liittyvät hyvinvointipalvelut tai kiinteistönvälitys.

Esimerkkejä onnistuneista luottamuksen rakentajista ovat esimerkiksi psykoterapeutti Maaret Kallio, coachin uraa tavoitteleva Suvi-Maaria Wulff, hyvinvointialan yrittäjä Joni Jaakkola sekä kiinteistönvälittäjä Petri Vauramo.

Sekä Joni, Suvi että Petri osallistuvat aktiivisesti LinkedIn-keskusteluihin – nämä asiantuntijat ovat selkeästi sisäistäneet sen, että Linkkarin kautta tavoittaa jopa miljoona työikäistä (lue: ostokykyistä) suomalaista.

2. Olet toimitusjohtaja

Toimitusjohtaja on ansainnut kiinnostusta jo lähtökohtaisesti asemaansa perustuen. Hämmästyttävän harva toimitusjohtaja ottaa tästä kaiken irti. Hyödyntämällä taitavasti oman asemasi tuomaa arvovaltaa, saat yrityksesi viestin läpi niin sijoittajien, median kuin henkilöstönkin suuntaan.

Monipuolisesti näkyviä toimitusjohtajia ovat esimerkiksi kaksi Mikkoa: Vincitin Kuitunen ja PWC:n Nieminen.

3. Toimit markkinassa, joka vaatii kouluttamista

Oletteko avaamassa bisnestä, joka vaatii asiakaskunnan kouluttamista? Tällaisia aiheita ovat tänä vuonna esimerkiksi GDPR, ohjelmistorobotiikka, tekoäly, blockchainit tai chatbotien hyödyntäminen myynnin tukena. Kun jaat osaamistasi ymmärrettävästi uusiin aiheisiin liittyen, rakennat nopeasti puolueettoman neuvonantajan aseman, jolta aiheesta aina kysytään.

Tsekkaa, miten lakimies Elina Koivumäki toimi GDPR-huumassa, tavat joilla Mikko Ala-Saarela kouluttaa kansainvälistä yleisöään tekoälyn mahdollisuuksista ja kuinka Integratan Riku Honkanen jakaa ohjelmistorobotiikan tietämystään.

4. Toimialasi on perinteinen

Jos edustat toimialaa, joka on vielä verrattain hiljainen verkossa ja muualla mediassa, sinulla  on erinomainen mahdollisuus erottautua. Esimerkiksi palkkahallinto, laki ja tilintarkastus ovat toimialoja, joiden asiantuntijat eivät vielä kovinkaan messevästi näy missään.

Ota esimerkkiä tilintarkastusbisneksen neuvonantajasta Jussi Saviosta tai palkkahallinnon(kin) järjestelmiä tekevän Visman toimarista Jukka Holmista. Jukka on mahtava malli myös siitä, miten toimitusjohtaja voi tehdä työtään näkyväksi verkon avulla.

5. Olet myynnin, markkinoinnin tai viestinnän ammattilainen

No-brainer: myynnin, markkinoinnin ja viestinnän ammattilaisten oletetaan osaavan myydä, brändätä, markkinoida ja viestiä. Jos et pysty tuomaan omaa osaamistasi esiin, miten voisit opastaa muitakaan aiheeseen?

Hyviä esimerkkejä näkyvistä tämän toimialan ammattilaisista ovat Nesteen viestinnän ja brändin kanssa työskentelevä Kaisa Lipponen ja kovaa kyytiä kasvavan inbound-toimisto AdvanceB2B:n markkinointia vetävä Pia Viinamäki.

Koitin miettiä mitä voisi lisätä. Yhtenä tuli mieleen ihan työnhakijat. Nyt nähnyt monta esimerkkiä, missä avoimesti haetaan töitä tekemällä omaa luonnetta ja osaamistaan kuvaavia viraaliksikin nousseita videoita ja tekstejä. – Jukka Holm

Kiinnostuitko? Eväitä eteenpäin Tampereella perjantaina 14.9.

Mikäli haluat kättä pidempää henkilöbrändäykseen, tule perjantaina 14.9. Tampere-talolle! Opit workshopeissa, miten eri tilanteissa olevat yritykset kv-bisneksestä rakennustoimialaan etsivät kilpailuetua henkilöbrändäyksellä. Keynotet tarjoilevat myynnin stara Sani Leino sekä tässäkin artikkelissa esiin nostettu laulava lakimies Elina Koivumäki. Tästä lippuostoksille!

Henna on HR-toimialan häirikön Integratan CMO, #myyntimaisteri ja Tampere Business Meet -tapahtuman asiantuntijakumppani. Hennan mielestä henkilöbrändäys ei ole henkseleiden paukuttelua, vaan oivalluttamista, auttamista ja oman osaamisen esiintuomista. Henna tarjoilee konkreettisia vinkkejä henkilöbrändäykseen ja asiantuntijuuden esiin tuomiseen ennen Tampere Business Meet -tapahtumaa verkossa ja tapahtumassa paikan päällä. Löydät Hennan LinkedInistä, Twitteristä, Instasta ja Facesta.