Pomminvarmat vinkit bloggaamiseen

Blogikirjoitus pitää pintansa sisältömarkkinoinnin ykkösenä. Blogeja on edullista, nopeaa ja helppoa sekä tuottaa, että kuluttaa muihin sisältölajeihin verrattuna. Sisältötulvassa pitää kuitenkin varmistua siitä, että julkaistava kirjoitus on täyttä timanttia ja saa aikaan halutun vaikutuksen. Nappaa tästä kattavasta kirjoituksesta parhaat vinkit!

ūü§ďKirjoituksen lukuaika on n. 10 minuuttia

Suunnittele blogikirjoituksesi

Bloggaamiseen p√§tee sama vanha s√§√§nt√∂, kuin moneen muuhunkin: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty (ja hyvin suunniteltu on kokonaan tekem√§tt√§ ūüė≥). Varmistat blogin tuloksellisuuden, kun k√§yt√§t 15-30 minuuttia kirjoituksesi suunnitteluun. Miettim√§ll√§ pohjan kuntoon, kyn√§ily kirkastuu ja nopeutuu huomattavasti. Saat kerralla kunnollista!

Ennen kuin siis yrität kirjoittaa varsinaista tekstiä, selvitä itsellesi:

‚úŹ Mist√§ haluat kertoa? Miksi se kiinnostaisi lukijaa? Miksi innostut aiheesta?

‚úŹ Miksi asia on t√§rke√§ sinulle ja yrityksellesi? Mihin tarjoamaanne tuotteeseen tai palveluun sis√§lt√∂ liittyy?¬†Hyv√§ blogi palvelee sek√§ yrityksen,¬†sinun omiasi¬†ett√§ tietenkin lukijan tavoitteita.

‚úŹ¬†Kenelle kirjoitat, kenen huomiota kalastelet?

‚úŹ Mik√§ on lukijan tiedontaso aiheesta? Aloittelija vai ekspertti? T√§m√§ vaikuttaa siihen, miten syv√§llisesti kirjoitat aiheesta.

‚úŹ¬†Kuinka l√§hell√§ ostamista lukija on?

‚úŹ Mink√§ tunteen haluat her√§tt√§√§? Yritysbloginkaan ei tarvitse tylsistytt√§√§ lukijaansa kuoliaaksi.

‚úŹ Mik√§ on tavoitteesi tekstille? Mihin haluat lukijan suuntaavan seuraavaksi?

Voit napata kirjoitustyön suunnittelun tueksi oheisen pohjan, ollos hyvä! Esimerkkinä on käytetty kirjoitusta, jolla avataan palkkahallinnon ja HR:n töitä helpottavan ohjelmistorobotiikan ROI:ta. Kirjoitus on suunnattu henkilölle, joka on jo oivaltanut RPA:n hyödyt, mutta miettii vielä kustannuksia.

Bonusvinkki 1:¬†Jos meinaat blogata useammin kuin kerran, ker√§√§ jatkuvasti listaa aiheista, ideat kun tuppaavat tulemaan mieleen juuri silloin, kun et edes pohdi kirjoittamista. Tuntuuko, ettei aiheita synny? Lue my√∂s:¬†‚ÄúEi mulla oo mit√§√§n sanottavaa‚ÄĚ

Bonusvinkki 2: sparraa markkinoinnin kanssa, mistä kannattaisi kirjoittaa. Heillä on käsitys siitä, millaisia sisältöjä asiakkaan matkan varrelta puuttuu tai millaiset blogit toimivat teidän asiakaskuntanne huomioiden.

Kirjoita blogi selkeään sapluunaan

Suunnittelun jälkeen voit lähteä näpyttämään tekstiä kasaan. Tyyli on vapaa: toiset kirjoittavat ensin kaiken mahdollisen ja stilisoivat sitten. Jotkut tekevät heti tekstin haluamaansa rakenteeseen.

Itse olen sellaista koulukuntaa, joka uskoo kaavoihin (olenhan insin√∂√∂ri ūüėú). Oman kokemukseni mukaan kirjoittamista helpottaa huomattavasti sapluuna, jonka mukaan tekstin voi rakentaa.

Itse olen ihastunut LLTA-malliin (Lupaus, Lunastus, Todistus, Aktivointi). Opin tämän työtavan edellisessä työpaikassani Differolla. Kyseessä on Kati Kerosen kehittämä viitekehys, joka on esitelty myös Katin ja Katri Tannin kirjassa Sisältöstrategia РAsiakaslähtöisyydestä tulosta (Alma Talent 2017, s. 174).

Mikäli rakennat tekstisi LLTA-mallin mukaan, et voi mennä pieleen. Siinä huomioidaan niin tekstin luettavuus ja flow, kuin tavoitteellisuus ja lukijan mielenkiinnon säilyttäminen. Kokeile, niin yllätyt!

LLTA-malli pureksittuna

Lupaus eli otsikko + intro. Kiinnitä asiakkaan huomio, puhuttele, paljasta kliimaksi! Jo otsikosta ja ingressistä pitää käydä ilmi, miksi kirjoitus on tärkeä ja mistä on kyse. Se kannustaa lukemaan eteenpäin.

Lunastus eli leipäteksti + väliotsikot. Konkretisoi ja syvennä aihetta. Kirjoita selkeästi, lyhyin lausein ja esimerkein, miksi asiaan kannattaa panostaa. Muista lisätä linkkejä muihin blogeihin tai esimerkiksi tuote- ja palvelukuvauksiin. Voit myös pyytää markkinointia auttamaan sisäisten linkkien miettimisessä! Sisäiset linkit ovat tärkeitä sekä hakukoneoptimoinnin, että lukijan kuljettamisen takia. Väliotsikot ja kuvatekstit kannattaa miettiä huolella, koska nekin vaikuttavat hakukonenäkyvyyteen.

Todistus eli kuva, listaus, asiakkaan lausuma tms. Ytimekäs todistus siitä, että kertomasi asia todellakin on tärkeä.

Aktivointi eli ohjaus eteenp√§in.¬†√Ąl√§ j√§t√§ lukijaa yksin! Aktivointi voi olla linkki seuraavaan sis√§lt√∂√∂n, demoon, tapahtumailmoittautumiseen tai vaikkapa yhteydenottoon.

Rentoudu blogatessasi ūüėÖ

Huomioi myös nämä tärpit, kun työstät tekstiäsi.

  • Rentoudu.¬†‚ÄĚKirjoituksesi on kuin keskustelu asiakkaan kanssa!‚ÄĚ, kuten entinen kollegani¬†Mira Oiva¬†on osuvasti todennut. Unohda p√∂n√∂tt√§minen ja jargon.
  • K√§yt√§ selkeit√§ lauseita.¬†Jos lauseessa on¬†ja, testaa laittaa sen tilalle piste! Pid√§ kappaleet lyhyin√§. Se helpottaa lukemista, etenkin mobiilista.
  • Selit√§ tai poista lyhenteet.
  • √Ąl√§ arvaile tai ep√§r√∂i.¬†J√§t√§ isi:t kokonaan pois: ‚ÄĚT√§st√§ listasta saattaisi olla sinulle apua‚ÄĚ ūüĎČ ‚ÄúN√§ist√§ vinkeist√§ on sinulle apua‚ÄĚ
  • Rikasta.¬†Saat tekstiisi v√§ri√§, kun etsit synonyymisanakirjasta vaihtoehtoisia sanoja ja k√§sitteit√§:¬†www.synonyymisanakirja.fi
  • Nuku y√∂n yli.¬†Kirjoittaminen on prosessi. Jos t√∂kkii, pid√§ tauko ja tee jotain muuta. Idea kirkastuu kyll√§. Blogiin voi helposti menn√§ 4-8 tuntia kirjoitusaikaa, etenkin jos vasta harjoittelet.

Viimeistele, jaa ja markkinoi blogisi

Ennen kirjoituksen julkaisua, pyydä kollegaasi sekä markkinointia sparraamaan kirjoitustasi. Näin minimoidaan kirjoitusvirheet, aivopierut ja turhat toistot. Hakukoneoptimointi kannattaa viimeistellä tässä vaiheessa.

Jotkut käyttävät myös ammattilaisia sisällön stilisointiin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun sisältö on valmis, sisällöntuotannon ammattilainen editoi tekstin entistä ehommaksi. Hyvä työtapa, mikäli halutaan asiantuntijoiden bloggaavan, mutta laadun suhteen on parantamista.

Sitten onkin käsillä tärkeä hetki! Blogi herää henkiin vasta, kun se saa lukijoita. Suunnittele siis (mielellään yhdessä markkinoinnin kanssa) kirjoituksesi jakelu: koska, missä ja miten usein? Useimmat yritysblogit ovat sellaisia, että ne voidaan nostaa uudelleen esiin asiakkaan vuodenkiertoon sopivana ajankohtana.

Muistathan markkinoida blogia ylpeydellä myös omilta sometileiltäsi! Yksi mainio keino on julkaista artikkelista tiivistelmä LinkedInin Pulse -alustalla, josta ohjaat varsinaiseen kirjoitukseen. Mikäli verkkosivusto ei vielä tavoita riittävästi väkeä, voi olla perusteluta julkaista blogista koko versio Pulsessa (kuten minä tein).

Jos blogin kirjoittaminen ei vaan onnistu

Huolimatta hyvistä vinkeistä ja oppikirjamaisesta lähestymisestä, joskus kirjoittamisesta ei vaan tule yhtään mitään. Tällöin kannattaa kokeilla muita itsellesi luontevia formaatteja, kuten videota tai podcastia.

Yleisin ongelma lienee kuitenkin ajanpuute.

Tällöin kannattaa harkita kirjoittamisen ulkoistamista: haastattelumenetelmällä (käytetään myös termiä varjokirjoitus) teksti syntyy ilman, että kosket näppiseen lainkaan. Taitava sisällöntuottaja pystyy omaksumaan tyylisi ja äänensävysi siten, että kirjoitus tuntuu omalta. Markkinointiosasto osaa auttaa tässä asiassa. Myös minulta saat yksityisviestillä suosituksia asiansa osaavista varjokirjoittajista.

Blogihackathon on myös erinomainen vaihtoehto. Siinä sulkeudutaan tiimin kanssa takomaan tekstejä tunneiksi. Kun keskitytte koko komppanialla kirjoittamaan keskeytyksettä, sisältöjä syntyy sukkelaan.

Mitkä ovat sun parhaat vinkit bloggaamiseen?

Toivottavasti n√§ist√§ t√§rpeist√§ oli sinulle apua. Mielell√§√§n kuulisin my√∂s sun parhaat vinkkisi bloggaamiseen – kommentoi alle ūüĎá Opetellaan yhdess√§ paremmiksi kirjoittajiksi.

Tsemppiä kynäilyyn!

Olen Henna, HR-toimialan kasvuyrityksen Integratan CMO ja#myyntimaisteri. Intohimoni on oivalluttaa, auttaa ja saattaa ihmisiä yhteen. Siksi toimin aktiivisesti LinkedInissä ja bloggaajana osoitteessa hennaniiranen.comjakaen avoimesti osaamistani sisältömarkkinoinnista, modernista myynnistä ja henkilöbrändäyksestä. Löydät minut LinkedInin lisäksi Twitteristä, Instasta jaFacesta.