Pomminvarmat vinkit bloggaamiseen

Blogikirjoitus pitÀÀ pintansa sisÀltömarkkinoinnin ykkösenÀ. Blogeja on edullista, nopeaa ja helppoa sekÀ tuottaa, ettÀ kuluttaa muihin sisÀltölajeihin verrattuna. SisÀltötulvassa pitÀÀ kuitenkin varmistua siitÀ, ettÀ julkaistava kirjoitus on tÀyttÀ timanttia ja saa aikaan halutun vaikutuksen. Nappaa tÀstÀ kattavasta kirjoituksesta parhaat vinkit!

đŸ€“Kirjoituksen lukuaika on n. 10 minuuttia

Suunnittele blogikirjoituksesi

Bloggaamiseen pĂ€tee sama vanha sÀÀntö, kuin moneen muuhunkin: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty (ja hyvin suunniteltu on kokonaan tekemĂ€ttĂ€ 😳). Varmistat blogin tuloksellisuuden, kun kĂ€ytĂ€t 15-30 minuuttia kirjoituksesi suunnitteluun. MiettimĂ€llĂ€ pohjan kuntoon, kynĂ€ily kirkastuu ja nopeutuu huomattavasti. Saat kerralla kunnollista!

Ennen kuin siis yritÀt kirjoittaa varsinaista tekstiÀ, selvitÀ itsellesi:

✏ MistĂ€ haluat kertoa? Miksi se kiinnostaisi lukijaa? Miksi innostut aiheesta?

✏ Miksi asia on tĂ€rkeĂ€ sinulle ja yrityksellesi? Mihin tarjoamaanne tuotteeseen tai palveluun sisĂ€ltö liittyy? HyvĂ€ blogi palvelee sekĂ€ yrityksen, sinun omiasi ettĂ€ tietenkin lukijan tavoitteita.

✏ Kenelle kirjoitat, kenen huomiota kalastelet?

✏ MikĂ€ on lukijan tiedontaso aiheesta? Aloittelija vai ekspertti? TĂ€mĂ€ vaikuttaa siihen, miten syvĂ€llisesti kirjoitat aiheesta.

✏ Kuinka lĂ€hellĂ€ ostamista lukija on?

✏ MinkĂ€ tunteen haluat herĂ€ttÀÀ? Yritysbloginkaan ei tarvitse tylsistyttÀÀ lukijaansa kuoliaaksi.

✏ MikĂ€ on tavoitteesi tekstille? Mihin haluat lukijan suuntaavan seuraavaksi?

Voit napata kirjoitustyön suunnittelun tueksi oheisen pohjan, ollos hyvÀ! EsimerkkinÀ on kÀytetty kirjoitusta, jolla avataan palkkahallinnon ja HR:n töitÀ helpottavan ohjelmistorobotiikan ROI:ta. Kirjoitus on suunnattu henkilölle, joka on jo oivaltanut RPA:n hyödyt, mutta miettii vielÀ kustannuksia.

Bonusvinkki 1: Jos meinaat blogata useammin kuin kerran, kerÀÀ jatkuvasti listaa aiheista, ideat kun tuppaavat tulemaan mieleen juuri silloin, kun et edes pohdi kirjoittamista. Tuntuuko, ettei aiheita synny? Lue myös: “Ei mulla oo mitÀÀn sanottavaa”

Bonusvinkki 2: sparraa markkinoinnin kanssa, mistÀ kannattaisi kirjoittaa. HeillÀ on kÀsitys siitÀ, millaisia sisÀltöjÀ asiakkaan matkan varrelta puuttuu tai millaiset blogit toimivat teidÀn asiakaskuntanne huomioiden.

Kirjoita blogi selkeÀÀn sapluunaan

Suunnittelun jÀlkeen voit lÀhteÀ nÀpyttÀmÀÀn tekstiÀ kasaan. Tyyli on vapaa: toiset kirjoittavat ensin kaiken mahdollisen ja stilisoivat sitten. Jotkut tekevÀt heti tekstin haluamaansa rakenteeseen.

Itse olen sellaista koulukuntaa, joka uskoo kaavoihin (olenhan insinööri 😜). Oman kokemukseni mukaan kirjoittamista helpottaa huomattavasti sapluuna, jonka mukaan tekstin voi rakentaa.

Itse olen ihastunut LLTA-malliin (Lupaus, Lunastus, Todistus, Aktivointi). Opin tĂ€mĂ€n työtavan edellisessĂ€ työpaikassani Differolla. KyseessĂ€ on Kati Kerosen kehittĂ€mĂ€ viitekehys, joka on esitelty myös Katin ja Katri Tannin kirjassa SisĂ€ltöstrategia – AsiakaslĂ€htöisyydestĂ€ tulosta (Alma Talent 2017, s. 174).

MikÀli rakennat tekstisi LLTA-mallin mukaan, et voi mennÀ pieleen. SiinÀ huomioidaan niin tekstin luettavuus ja flow, kuin tavoitteellisuus ja lukijan mielenkiinnon sÀilyttÀminen. Kokeile, niin yllÀtyt!

LLTA-malli pureksittuna

Lupaus eli otsikko + intro. KiinnitÀ asiakkaan huomio, puhuttele, paljasta kliimaksi! Jo otsikosta ja ingressistÀ pitÀÀ kÀydÀ ilmi, miksi kirjoitus on tÀrkeÀ ja mistÀ on kyse. Se kannustaa lukemaan eteenpÀin.

Lunastus eli leipÀteksti + vÀliotsikot. Konkretisoi ja syvennÀ aihetta. Kirjoita selkeÀsti, lyhyin lausein ja esimerkein, miksi asiaan kannattaa panostaa. Muista lisÀtÀ linkkejÀ muihin blogeihin tai esimerkiksi tuote- ja palvelukuvauksiin. Voit myös pyytÀÀ markkinointia auttamaan sisÀisten linkkien miettimisessÀ! SisÀiset linkit ovat tÀrkeitÀ sekÀ hakukoneoptimoinnin, ettÀ lukijan kuljettamisen takia. VÀliotsikot ja kuvatekstit kannattaa miettiÀ huolella, koska nekin vaikuttavat hakukonenÀkyvyyteen.

Todistus eli kuva, listaus, asiakkaan lausuma tms. YtimekÀs todistus siitÀ, ettÀ kertomasi asia todellakin on tÀrkeÀ.

Aktivointi eli ohjaus eteenpĂ€in. ÄlĂ€ jĂ€tĂ€ lukijaa yksin! Aktivointi voi olla linkki seuraavaan sisĂ€ltöön, demoon, tapahtumailmoittautumiseen tai vaikkapa yhteydenottoon.

Rentoudu blogatessasi 😅

Huomioi myös nÀmÀ tÀrpit, kun työstÀt tekstiÀsi.

  • Rentoudu. ”Kirjoituksesi on kuin keskustelu asiakkaan kanssa!”, kuten entinen kollegani Mira Oiva on osuvasti todennut. Unohda pönöttĂ€minen ja jargon.
  • KĂ€ytĂ€ selkeitĂ€ lauseita. Jos lauseessa on ja, testaa laittaa sen tilalle piste! PidĂ€ kappaleet lyhyinĂ€. Se helpottaa lukemista, etenkin mobiilista.
  • SelitĂ€ tai poista lyhenteet.
  • ÄlĂ€ arvaile tai epĂ€röi. JĂ€tĂ€ isi:t kokonaan pois: ”TĂ€stĂ€ listasta saattaisi olla sinulle apua” 👉 “NĂ€istĂ€ vinkeistĂ€ on sinulle apua”
  • Rikasta. Saat tekstiisi vĂ€riĂ€, kun etsit synonyymisanakirjasta vaihtoehtoisia sanoja ja kĂ€sitteitĂ€: www.synonyymisanakirja.fi
  • Nuku yön yli. Kirjoittaminen on prosessi. Jos tökkii, pidĂ€ tauko ja tee jotain muuta. Idea kirkastuu kyllĂ€. Blogiin voi helposti mennĂ€ 4-8 tuntia kirjoitusaikaa, etenkin jos vasta harjoittelet.

Viimeistele, jaa ja markkinoi blogisi

Ennen kirjoituksen julkaisua, pyydÀ kollegaasi sekÀ markkinointia sparraamaan kirjoitustasi. NÀin minimoidaan kirjoitusvirheet, aivopierut ja turhat toistot. Hakukoneoptimointi kannattaa viimeistellÀ tÀssÀ vaiheessa.

Jotkut kÀyttÀvÀt myös ammattilaisia sisÀllön stilisointiin. KÀytÀnnössÀ tÀmÀ tarkoittaa sitÀ, ettÀ kun sisÀltö on valmis, sisÀllöntuotannon ammattilainen editoi tekstin entistÀ ehommaksi. HyvÀ työtapa, mikÀli halutaan asiantuntijoiden bloggaavan, mutta laadun suhteen on parantamista.

Sitten onkin kÀsillÀ tÀrkeÀ hetki! Blogi herÀÀ henkiin vasta, kun se saa lukijoita. Suunnittele siis (mielellÀÀn yhdessÀ markkinoinnin kanssa) kirjoituksesi jakelu: koska, missÀ ja miten usein? Useimmat yritysblogit ovat sellaisia, ettÀ ne voidaan nostaa uudelleen esiin asiakkaan vuodenkiertoon sopivana ajankohtana.

Muistathan markkinoida blogia ylpeydellÀ myös omilta sometileiltÀsi! Yksi mainio keino on julkaista artikkelista tiivistelmÀ LinkedInin Pulse -alustalla, josta ohjaat varsinaiseen kirjoitukseen. MikÀli verkkosivusto ei vielÀ tavoita riittÀvÀsti vÀkeÀ, voi olla perusteluta julkaista blogista koko versio Pulsessa (kuten minÀ tein).

Jos blogin kirjoittaminen ei vaan onnistu

Huolimatta hyvistÀ vinkeistÀ ja oppikirjamaisesta lÀhestymisestÀ, joskus kirjoittamisesta ei vaan tule yhtÀÀn mitÀÀn. TÀllöin kannattaa kokeilla muita itsellesi luontevia formaatteja, kuten videota tai podcastia.

Yleisin ongelma lienee kuitenkin ajanpuute.

TÀllöin kannattaa harkita kirjoittamisen ulkoistamista: haastattelumenetelmÀllÀ (kÀytetÀÀn myös termiÀ varjokirjoitus) teksti syntyy ilman, ettÀ kosket nÀppiseen lainkaan. Taitava sisÀllöntuottaja pystyy omaksumaan tyylisi ja ÀÀnensÀvysi siten, ettÀ kirjoitus tuntuu omalta. Markkinointiosasto osaa auttaa tÀssÀ asiassa. Myös minulta saat yksityisviestillÀ suosituksia asiansa osaavista varjokirjoittajista.

Blogihackathon on myös erinomainen vaihtoehto. SiinÀ sulkeudutaan tiimin kanssa takomaan tekstejÀ tunneiksi. Kun keskitytte koko komppanialla kirjoittamaan keskeytyksettÀ, sisÀltöjÀ syntyy sukkelaan.

MitkÀ ovat sun parhaat vinkit bloggaamiseen?

Toivottavasti nĂ€istĂ€ tĂ€rpeistĂ€ oli sinulle apua. MielellÀÀn kuulisin myös sun parhaat vinkkisi bloggaamiseen – kommentoi alle 👇 Opetellaan yhdessĂ€ paremmiksi kirjoittajiksi.

TsemppiÀ kynÀilyyn!

Olen Henna, HR-toimialan kasvuyrityksen Integratan CMO ja#myyntimaisteri. Intohimoni on oivalluttaa, auttaa ja saattaa ihmisiÀ yhteen. Siksi toimin aktiivisesti LinkedInissÀ ja bloggaajana osoitteessa hennaniiranen.comjakaen avoimesti osaamistani sisÀltömarkkinoinnista, modernista myynnistÀ ja henkilöbrÀndÀyksestÀ. LöydÀt minut LinkedInin lisÀksi TwitteristÀ, Instasta jaFacesta.