Kirjakolahdus: The Lean Startup

Eric Riesin kirja The Lean Startup on jokaisen ketteryyttÀ havittelevan must-read. MitÀ markkinoinnin tekijÀ voi oppia kirjasta?

The Lean Startup tarjoilee semitieteellisen nÀkökulman liiketoiminnan kehittÀmiseen ketterÀsti ja iteratiivisesti. Rakenna, mittaa ja opi eli lean prosessi on myös mitÀ mainioin resepti tÀmÀn pÀivÀn markkinoijalle.

1. Rakenna

Leanissa kÀytetÀÀn termiÀ Minimun Viable Product, MVP. Eli pienin elinkelpoinen tuote. Markkinoijan pitÀisikin tuoda tÀmÀ ajattelu kaikkeen tekemiseen alkaen verkkosivustouudistuksesta tai verkkokaupan pystytyksestÀ, pÀÀtyen sisÀltösarjaan, AdWords-kampanjaan tai Facebook-mainokseen.

Rakentamalla mahdollisimman nopeasti ensimmÀinen versio pÀÀstÀÀn mittaamaan, toimiiko oletus sivuston/kamppiksen/sisÀllön/mainoksen toimivuudesta. Isommissa hankkeissa (verkkosivustouudistus, verkkokauppa) ryhmÀ asiakkaita kannattaa ottaa mukaan testaamaan heti kun mahdollista.

Perusesimerkki MVP-ajattelusta on verkossa toimiva kenkĂ€kauppa Zappos: yrityksen eka verkkosivusto kĂ€sitti kĂ€ytĂ€nnössĂ€ valokuvia kengistĂ€. Lue lisÀÀ MVP-ajattelua hyödyntĂ€neiden yrityksen tarinoita – nĂ€itĂ€ ovat esimerkiksi Dropbox ja Twitter.

Pssst. MeillÀ Integratalla ollaan muuten tekemÀssÀ verkkosivustouudistusta MVP-hengessÀ.

2. Mittaa

Markkinoijalla on onneksi kaikki mahdolliset keinot toteuttaa leanin prosessin kakkosvaihetta: mittaamista. TÀnÀ pÀivÀnÀ markkinoijan on mahdollista hukuttaa itsensÀ dataan.

Olennaisinta onkin keskittyÀ oikeisiin mittareihin. Miten verkkosivustouudistus, sisÀltösarja tai mainos vÀrÀyttÀÀ euromittaria tai brÀndin tunnettuutta? Ns. vanity metricsit kannattaa unohtaa heti kÀttelyssÀ. Jos sivustolla vierailee 1000 kÀvijÀÀ tunnissa mutta yksikÀÀn ei ole kohderyhmÀÀ tai etene sivustolla, pieleen on menty.

Lue ansiokas artikkeli markkinoinnin mittaamisesta AdvanceB2B:n blogista.

3. Opi

Kolmas vaihe on tuunata tuotosta dataan ja muuhun oppiin perustuen. LoppupÀÀtelmĂ€nĂ€ saattaa olla vallan hyvin se tosiasia, ettei ”tuotetta” kannata kehittÀÀ pidemmĂ€lle. Mutta ainakin tĂ€hĂ€n on pÀÀsty nopeasti.

MitÀ vien arkeen kirjan myötÀ?

Pyrin jo nyt tekemÀÀn markkinoinnin suunnittelua sprinteissÀ ja MVP-hengessÀ. TÀssÀ on kuitenkin vielÀ opettelemista, etenkin strategisessa suunnittelussa sekÀ työnjaossa. TiiminÀ kun on kÀytÀnnössÀ koko 50 hengen integratalaisten jengi.

Tavoitteenani onkin löytÀÀ yritys, jossa tehdÀÀn markkinointia leanisti ja sparrailla aiheesta!

Arvio kirjasta

The Lean Startup
Eric Ries.
2011.

Arvio: ⭐⭐⭐⭐/⭐⭐⭐⭐⭐
Kenelle: Jokaiselle, joka kehittÀÀ liiketoimintaa.
Kenelle ei: Sellaiselle, joka uskoo perinteiseen hierarkkiseen ja vesiputousmalliseen tekemiseen.

MitÀ #myyntimaisteri lukee?

Luemme #myyntimaisteri-opintojen aikana kymmeniÀ myyntiÀ kÀsitteleviÀ, tuoreita ja suurelta osin englanninkielisiÀ kirjoja.

Kokoan yhteenvetopostaukseen listan ja pika-arviot opintojen aikana lukemistani kirjoista. Tutustu kirjalistaan tÀstÀ!

Kiinnostaako matka kohti #myyntimaisteri-tutkintoa?

MikÀli oppimatkani #myyntimaisteri-tutkintoa kohden kiinnostaa sinua, ota minut seurantaan LinkedInissÀ, TwitterissÀ tai Facebookissa. Saat niiden kautta tiedon, kun julkaisen uusia sisÀltöjÀ.

Short summary in English

Well. This one is a classic.