Kirjakolahdus: Paranoidi optimisti

Risto Siilasmaan kirja Paranoidi optimisti on tämän vuoden parhaita bisneskirjoja. Siitä löytää oman kulmansa niin liiketoiminnan kehittäjät, johtajat, Nokia-tarinassa mukana olleet kuin trillerinnälkäisetkin.

Poimin Siilasmaan kirjasta kolme konkreettista vinkkiä, jotka pääsevät suoraan arkeeni.

Yksityiskohdat ovat ilmentymä yrityskulttuurista

Asiantuntijaorganisaatioissa niin sanottu mikromanageeraus aiheuttaa ärtymystä. Jos katsotaan kuitenkin syvemmälle, yksityiskohtiin ja pieniinkin ongelmiin kannattaa kiinnittää huomiota. Ne nimittäin ovat ilmentymiä yrityskulttuurista. Miten kohtaamme ja korjaamme pienetkin ongelmat kertoo suoraan siitä, miten palvelemme tiimiläisiä ympärillämme Рja asiakkaita.

On t√§rke√§√§ pit√§√§ ymp√§rill√§mme ilmenevi√§ ongelmia v√§litt√§misen symboleina, ty√∂st√§mme tuntemamme ylpeyden symboleina. […] Huolestumiseni Nokia-talon hissinovien vieress√§ olleesta rikkoutuneesta n√§yt√∂st√§ saattaa tuntua huomion kiinnitt√§miselt√§ pikkuasiaan. Minusta rikkin√§inen n√§ytt√∂ oli kuitenkin v√§√§r√§nlainen viesti henkil√∂st√∂lle, mik√§ puolestaan vaikuttaisi yrityskulttuuriimme ja edelleen asiakkaisiin ja heille tarjoamiimme ratkaisuihin.

Mit√§ vien arkeen? Kiinnit√§n jatkossa entist√§ enemm√§n huomiota yksityiskohtiin. Kiit√§n heit√§, jotka tekev√§t samoin ja tarttuvat etenkin minun ty√∂suoritteeni yksityiskohtiin. He kun auttavat minua (ja yrityst√§mme) kehittym√§√§n paremmiksi ‚Ě£ÔłŹ

Pelkk√§ suunnitelma ei riit√§, pit√§√§ ymm√§rt√§√§ ‚Äúmiksi‚ÄĚ

Suunnitelmat ovat jokapäiväisen työn väline. Mutta koska olet viimeksi kysynyt itseltäsi, miksi tekemäsi suunnitelma on toimiva? Ja mikä on vaihtoehtoinen etenemistie, jos se ei toimikaan?

Miksi-kysymyksen kysyminen pakottaa menemään syvemmälle, jolloin suunnitelman mahdolliset heikkoudet ja sudenkuopat paljastuvat. Vaihtoehtoisten etenemistapojen mallinnus (skenaariotyöskentely) taas on väline ennakoida tulevaisuutta.

Miksi pid√§mme t√§t√§ tekniikkaa tai tuota ominaisuutta t√§rke√§n√§? Miksi n√§m√§ toimet tekev√§t meist√§ hyvi√§ n√§iss√§ asioissa? Miksi uskomme olevamme oikealla tiell√§? […] Mielikuvitusta on mahdotonta est√§√§ kehittelem√§st√§ erilaisia menestys- ja romahdusskenaarioita – ja keksim√§st√§ keinoja vaikuttaa niiden toteutumiseen.

Mit√§ vien arkeen? Yksi suunnitelma ei riit√§. Useamman etenemisvaihtoehdon miettiminen vie aikaa, mutta maksaa lopulta itsens√§ takaisin vaikeiden p√§√§t√∂sten edess√§: asiaa on jo valmisteltu ja pohdittu. Housut kintuissa yll√§tetyksi tuleminen on ep√§todenn√§k√∂isemp√§√§. Uudet lempikysymykseni ovat t√§st√§l√§hin: ‚ÄúMiksi?‚ÄĚ sek√§ ‚ÄúMik√§ on vaihtoehtoinen etenemistapa?‚ÄĚ

Usko ihmisten hyvyyteen

Tiimityö ei onnistu ilman luottamusta. Etenkin stressaantuneena ajattelu saattaa olla värittynyttä ja kohtaamme ihmiset epäluuloisin mielin. Luottamuksen ilmapiirin luominen lähtee kuitenkin omasta navasta.

Kiinnitätkö aktiivisesti huomiota ajatusmalleihisi, joilla arvioit kanssaihmisiä? Ovatko ne lähtökohtaisesti väritykseltään positiivisia vai negatiivisia?

Olet aina, ett√§ muut toimivat hyviss√§ aikeissa. Ole avoin, rehellinen ja suorapuheinen ja edellyt√§ samaa muilta. […] T√§m√§n s√§√§nn√∂n noutattaminen muuttaa sek√§ oman ett√§ kaikkien muidenkin k√§yt√∂ksen.

Mitä vien arkeen? Mitä tulee paikalle, kun sinä tulet paikalle? Harjoittelen positiivisen ajattelun taitoa ja luon kulttuuria omalla käytökselläni.

Arvio kirjasta

Paranoidi optimisti.

Risto Siilasmaa, Catherine Fredman.

2018.

Arvio: ūüĆ≤/ ‚≠ź‚≠ź‚≠ź‚≠ź‚≠ź

Kenelle: Asiantuntijoille ja johtajille, jotka haluavat ymm√§rt√§√§ inhimillisen, mutta suunnitelmallisen johtamisen merkityksen. Ja jokaiselle, joka on ollut joskus osa Nokian tarinaa. Meit√§ on aika paljon¬†ūüėÖ

Kenelle ei: Sellaisille, joita johtaminen tai Nokia ei kiinnosta pätkääkään.

Mitä #myyntimaisteri lukee?

Luemme #myyntimaisteri-opintojen aikana kymmeniä myyntiä käsitteleviä, tuoreita ja suurelta osin englanninkielisiä kirjoja.

Kokoan yhteenvetopostaukseen listan ja pika-arviot opintojen aikana lukemistani kirjoista. Tutustu kirjalistaan tästä!

Kiinnostaako matka kohti #myyntimaisteri-tutkintoa?

Mikäli oppimatkani #myyntimaisteri-tutkintoa kohden kiinnostaa sinua, ota minut seurantaan LinkedInissä, Twitterissä tai Facebookissa. Saat niiden kautta tiedon, kun julkaisen uusia sisältöjä.

Short summary in English

Read this book and understand more of the Finnish leadership culture and its history.