Kirjakolahdus: Paranoidi optimisti

Risto Siilasmaan kirja Paranoidi optimisti on tÀmÀn vuoden parhaita bisneskirjoja. SiitÀ löytÀÀ oman kulmansa niin liiketoiminnan kehittÀjÀt, johtajat, Nokia-tarinassa mukana olleet kuin trillerinnÀlkÀisetkin.

Poimin Siilasmaan kirjasta kolme konkreettista vinkkiÀ, jotka pÀÀsevÀt suoraan arkeeni.

Yksityiskohdat ovat ilmentymÀ yrityskulttuurista

Asiantuntijaorganisaatioissa niin sanottu mikromanageeraus aiheuttaa Ă€rtymystĂ€. Jos katsotaan kuitenkin syvemmĂ€lle, yksityiskohtiin ja pieniinkin ongelmiin kannattaa kiinnittÀÀ huomiota. Ne nimittĂ€in ovat ilmentymiĂ€ yrityskulttuurista. Miten kohtaamme ja korjaamme pienetkin ongelmat kertoo suoraan siitĂ€, miten palvelemme tiimilĂ€isiĂ€ ympĂ€rillĂ€mme – ja asiakkaita.

On tĂ€rkeÀÀ pitÀÀ ympĂ€rillĂ€mme ilmeneviĂ€ ongelmia vĂ€littĂ€misen symboleina, työstĂ€mme tuntemamme ylpeyden symboleina. […] Huolestumiseni Nokia-talon hissinovien vieressĂ€ olleesta rikkoutuneesta nĂ€ytöstĂ€ saattaa tuntua huomion kiinnittĂ€miseltĂ€ pikkuasiaan. Minusta rikkinĂ€inen nĂ€yttö oli kuitenkin vÀÀrĂ€nlainen viesti henkilöstölle, mikĂ€ puolestaan vaikuttaisi yrityskulttuuriimme ja edelleen asiakkaisiin ja heille tarjoamiimme ratkaisuihin.

MitĂ€ vien arkeen? KiinnitĂ€n jatkossa entistĂ€ enemmĂ€n huomiota yksityiskohtiin. KiitĂ€n heitĂ€, jotka tekevĂ€t samoin ja tarttuvat etenkin minun työsuoritteeni yksityiskohtiin. He kun auttavat minua (ja yritystĂ€mme) kehittymÀÀn paremmiksi âŁïž

PelkkĂ€ suunnitelma ei riitĂ€, pitÀÀ ymmĂ€rtÀÀ “miksi”

Suunnitelmat ovat jokapÀivÀisen työn vÀline. Mutta koska olet viimeksi kysynyt itseltÀsi, miksi tekemÀsi suunnitelma on toimiva? Ja mikÀ on vaihtoehtoinen etenemistie, jos se ei toimikaan?

Miksi-kysymyksen kysyminen pakottaa menemÀÀn syvemmÀlle, jolloin suunnitelman mahdolliset heikkoudet ja sudenkuopat paljastuvat. Vaihtoehtoisten etenemistapojen mallinnus (skenaariotyöskentely) taas on vÀline ennakoida tulevaisuutta.

Miksi pidĂ€mme tĂ€tĂ€ tekniikkaa tai tuota ominaisuutta tĂ€rkeĂ€nĂ€? Miksi nĂ€mĂ€ toimet tekevĂ€t meistĂ€ hyviĂ€ nĂ€issĂ€ asioissa? Miksi uskomme olevamme oikealla tiellĂ€? […] Mielikuvitusta on mahdotonta estÀÀ kehittelemĂ€stĂ€ erilaisia menestys- ja romahdusskenaarioita – ja keksimĂ€stĂ€ keinoja vaikuttaa niiden toteutumiseen.

MitĂ€ vien arkeen? Yksi suunnitelma ei riitĂ€. Useamman etenemisvaihtoehdon miettiminen vie aikaa, mutta maksaa lopulta itsensĂ€ takaisin vaikeiden pÀÀtösten edessĂ€: asiaa on jo valmisteltu ja pohdittu. Housut kintuissa yllĂ€tetyksi tuleminen on epĂ€todennĂ€köisempÀÀ. Uudet lempikysymykseni ovat tĂ€stĂ€lĂ€hin: “Miksi?” sekĂ€ “MikĂ€ on vaihtoehtoinen etenemistapa?”

Usko ihmisten hyvyyteen

Tiimityö ei onnistu ilman luottamusta. Etenkin stressaantuneena ajattelu saattaa olla vÀrittynyttÀ ja kohtaamme ihmiset epÀluuloisin mielin. Luottamuksen ilmapiirin luominen lÀhtee kuitenkin omasta navasta.

KiinnitÀtkö aktiivisesti huomiota ajatusmalleihisi, joilla arvioit kanssaihmisiÀ? Ovatko ne lÀhtökohtaisesti vÀritykseltÀÀn positiivisia vai negatiivisia?

Olet aina, ettĂ€ muut toimivat hyvissĂ€ aikeissa. Ole avoin, rehellinen ja suorapuheinen ja edellytĂ€ samaa muilta. […] TĂ€mĂ€n sÀÀnnön noutattaminen muuttaa sekĂ€ oman ettĂ€ kaikkien muidenkin kĂ€ytöksen.

MitÀ vien arkeen? MitÀ tulee paikalle, kun sinÀ tulet paikalle? Harjoittelen positiivisen ajattelun taitoa ja luon kulttuuria omalla kÀytöksellÀni.

Arvio kirjasta

Paranoidi optimisti.

Risto Siilasmaa, Catherine Fredman.

2018.

Arvio: đŸŒČ/ ⭐⭐⭐⭐⭐

Kenelle: Asiantuntijoille ja johtajille, jotka haluavat ymmĂ€rtÀÀ inhimillisen, mutta suunnitelmallisen johtamisen merkityksen. Ja jokaiselle, joka on ollut joskus osa Nokian tarinaa. MeitĂ€ on aika paljon 😅

Kenelle ei: Sellaisille, joita johtaminen tai Nokia ei kiinnosta pÀtkÀÀkÀÀn.

MitÀ #myyntimaisteri lukee?

Luemme #myyntimaisteri-opintojen aikana kymmeniÀ myyntiÀ kÀsitteleviÀ, tuoreita ja suurelta osin englanninkielisiÀ kirjoja.

Kokoan yhteenvetopostaukseen listan ja pika-arviot opintojen aikana lukemistani kirjoista. Tutustu kirjalistaan tÀstÀ!

Kiinnostaako matka kohti #myyntimaisteri-tutkintoa?

MikÀli oppimatkani #myyntimaisteri-tutkintoa kohden kiinnostaa sinua, ota minut seurantaan LinkedInissÀ, TwitterissÀ tai Facebookissa. Saat niiden kautta tiedon, kun julkaisen uusia sisÀltöjÀ.

Short summary in English

Read this book and understand more of the Finnish leadership culture and its history.