Kirjakolahdus: Väärä vientiä

Harkitsetko kansainvälistymistä? Mieti uudelleen. On todennäköisempää, että viennin käynnistäminen epäonnistuu, kuin että se onnistuu. Näin opastaa erinomainen perusteos Väärää vientiä, jonka on kirjoittanut start up -hahmo Kim Väisänen.

Bisnes-keskusteluissa kansainvälistyminen on saanut jonkinlaisen hype-aseman. Pitää käynnistää vienti, että saadaan Suomi nousuun. Harmillisen vähän keskusteluissa kuitenkaan opastetaan, miten kansainvälistyminen oikeastaan pitäisi aloittaa ja millaisia riskejä siihen liittyy.

Tätä aukkoa täyttää Väärää vientiä ja siksi se on niin erinomainen teos. Se kertoo hyvällä energialla minimivaatimukset vientiin (eikä niitä ole ihan vähän) ja tuo esiin myös epäonnistumisia. Case-esimerkkeinä käydään läpi mm. Sunrise Avenue (kyllä, se rokkibändi on myös vientituote), ravintola Farang ja it-yhtiö Arcusys.

Kirjan parhaat knopit

Poimin Väisäsen kirjasta kolme tärkeintä knoppia, jotka voi hyödyntää kansainvälistymistä pohtiessa.

  1. Viennin käynnistäminen vie aikaa ainakin 1-3 vuotta. Kannattaa siis miettiä, onko varaa investoida tai tehdä tappiota tällaisella aikajaksolla.
  2. Liiketoimintamalli on kriittinen tekijä. Kuka vientiä tekee? Roudataanko suomalainen osaaja ulkomaille avaamaan uutta bisnestä (kuten Vincit on tehnyt), perustuuko vientibisnes jälleenmyyjäverkostoon (kuten esimerkiksi Framery ja HappyOrNot tekevät), myydäänkö suoraan Suomesta ulkomaille, ostetaanko tai  perustetaanko tytäryhtiö? Vaihtoehtoja on monta, hybridimallikin voi olla perusteltu vaihtoehto.
  3. Ovatko kaikki kansainvälistymisen takana? Päätös lähteä kv-bisnekseen on niin iso, että koko  yrityksen on oltava sen takana. Toimitusjohtaja yksin ei voi tehdä päätöstä, vaan se vaatii niin hallituksen, muun johdon kuin työntekijöiden täyden tuen.

Arvio kirjasta

Väärää vientiä. Mene itään tai länteen, mutta tee kotiläksysi.

Kim Väisänen.

2018.

Arvio: ⭐⭐⭐⭐⭐/ ⭐⭐⭐⭐⭐

Kenelle: Myynnin kehittäjille, oli tavoitteet pysyä Suomessa tai lähteä muualle. Etenkin tietty kansainvälistymisestä haaveileville, oli yritys missä elinkaaren vaiheessa tai kokoluokassa tahansa. Mikäli kansainvälistymistä on jo yritetty mutta siinä on epäonnistuttu, kannattaa silti lukea kirja. Ehkä viriää halu yrittää uudelleen.

Kenelle ei: Sellaisille, joita myynnin kehittäminen ei kiinnosta pätkääkään.

Mitä #myyntimaisteri lukee?

Luemme #myyntimaisteri-opintojen aikana kymmeniä myyntiä käsitteleviä, tuoreita ja suurelta osin englanninkielisiä kirjoja.

Kokoan yhteenvetopostaukseen listan ja pika-arviot opintojen aikana lukemistani kirjoista. Tutustu kirjalistaan tästä!

Kiinnostaako matka kohti #myyntimaisteri-tutkintoa?

Mikäli oppimatkani #myyntimaisteri-tutkintoa kohden kiinnostaa sinua, ota minut seurantaan LinkedInissäTwitterissä tai Facebookissa. Saat niiden kautta tiedon, kun julkaisen uusia sisältöjä.

Short summary in English

We Finns want to conquer the world. And now we have a book that tells us how to do it.